İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemi, bilgisayara ilk kez yüklendikten sonra, bilgisayardaki diğer tüm uygulama programlarını yöneten programdır. Uygulama programları, tanımlanmış bir uygulama programı arabirim aracılığıyla hizmet isteklerinde bulunarak işletim sisteminden yararlanır. Ayrıca kullanıcılar, komut satırı arabirimi veya grafik kullanıcı arabirimi gibi bir kullanıcı arabirimi aracılığıyla işletim sistemiyle doğrudan etkileşim kurabilir.

Neden İşletim Sistemi Kullanmalı?

İşletim sistemi, bilgisayar yazılımına ve yazılım geliştirmeye güçlü faydalar sağlar. Bir işletim sistemi olmadan, her uygulamanın kendi kullanıcı arayüzünün yanı sıra, disk depolama, ağ arabirimleri vb. gibi temel bilgisayarın tüm düşük düzeyli işlevlerini işlemek için gereken kapsamlı kodu içermesi gerekir. Mevcut çok çeşitli temel donanımlar göz önüne alındığında, bu, her uygulamanın boyutunu büyük ölçüde şişirecek ve yazılım geliştirmeyi pratik hale getirecektir.

İlginizi Çekebilir: Yaşlanma Belirtilerinden Nasıl Kurtulabilirim?

Bunun yerine, bir ağ paketi göndermek veya bir ekran gibi standart bir çıktı aygıtında metin görüntülemek gibi birçok yaygın görev, uygulamalar ve donanım arasında aracı görevi gören sistem yazılımına yüklenebilir. Sistem yazılımı, uygulamaların donanımla ilgili herhangi bir ayrıntıyı bilmesine gerek kalmadan, uygulamaların donanımla etkileşime girmesi için tutarlı ve tekrarlanabilir bir yol sağlar.

İşletim Sistemi Nedir?
İşletim Sistemi Nedir?

Her uygulama aynı kaynaklara ve hizmetlere aynı şekilde eriştiği sürece, o sistem yazılımı hemen hemen her sayıda uygulamaya hizmet verebilir. Bu, bir uygulamanın geliştirilmesi ve hatalarının ayıklanması için gereken süreyi ve kodlamayı büyük ölçüde azaltırken, kullanıcıların sistem donanımını ortak ve iyi anlaşılmış bir arabirim aracılığıyla kontrol etmelerini, yapılandırmalarını ve yönetmelerini sağlar.

İşletim sistemi kurulduktan sonra, işletim sistemi hizmetlerini belirli donanım ortamına uyarlamak için geniş bir aygıt sürücüsü kitaplığına güvenir. Bu nedenle, her uygulama bir depolama aygıtına ortak bir çağrı yapabilir, ancak işletim sistemi bu çağrıyı alır ve çağrıyı söz konusu bilgisayardaki temel donanım için gereken eylemlere (komutlara) dönüştürmek için ilgili sürücüyü kullanır.

İşletim Sistemi Nedir?
İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sisteminin işlevleri

Bir işletim sistemi üç temel yetenek sağlar: Bir CLI veya GUI aracılığıyla bir UI sunar; uygulamanın yürütülmesini başlatır ve yönetir; ve sistem donanım kaynaklarını tanımlar ve bu uygulamalara sunar.

Her işletim sistemi, işletim sistemini ve temel donanımını kurmak, yapılandırmak ve hatta sorunları gidermek için kullanıcıların ve yöneticilerin işletim sistemi ile etkileşime girmesini sağlayan bir kullanıcı arayüzü gerektirir. Kullanılabilir iki ana kullanıcı arabirimi türü vardır: Bunlar : CLI ve GUI şeklindedir.

CLI, kullanıcıların belirli görevlerle ilgili belirli komutları, parametreleri ve argümanları girmek için geleneksel klavyeye güvendiği metin tabanlı bir arayüz sağlar.

GUI, kullanıcıların dokunmatik yüzeyler, dokunmatik ekranlar ve fare cihazları gibi insan arayüz cihazları tarafından sağlanan hareketlere güvendiği simgeler ve sembollere dayalı görsel bir arayüz sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir